System Administrator

Forma și conținutul cărții electronice de identitate

Forma și conținutul cărții electronice de identitate  sunt prevăzute în Anexa 5 a Hotărârii de Guvern nr. 295 din 10 martie 2021 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, precum și pentru stabilirea formei și conținutului actelor de identitate, ale dovezii de reședință și ale cărții de imobil.

Cartea electronică de identitate conține datele prevăzute la art. 17 alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, republicată, cu modificările și completările ulterioare și se emite cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2019/1.157 al Parlamentului European și al Consiliului privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație și are format: ID1, document electronic. Cartea electronică de identitate conține informații înscrise cu privire la: denumirea statului emitent, tipul documentului, numele de familie, prenumele, sexul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin), cetățenia, data nașterii, codul numeric personal (C.N.P.), numărul documentului, data expirării valabilității, semnătura olografă a titularului, imaginea facială a titularului, data emiterii și autoritatea emitentă, zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ), zona Cip.

ATENȚIE!

Potrivit dispozițiilor art. 17 alin. (5^3) din O.U.G. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată cu modificările şi completările ulterioare, adresa de domiciliu din România a titularului se înscrie pe cartea electronică de identitate numai în format electronic.     

Posesorii cărții electronice de identitate pot solicita adeverința prin care se atestă domiciliul/reședința, gratuit, de la oricare serviciu public comunitar de evidență a persoanelor.

Certificatul privind domiciliul înregistrat în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor poate fi obținut prin intermediul platformei M.AI. https://hub.mai.gov.ro/serviciu/view?id=29 accesând serviciul electronic „Atestare domiciliu/reședință”, pentru valorificarea intereselor cetățeanului român la autoritățile publice ori private din România sau, după caz, din străinătate.

Close Search Window