System Administrator

Cinematograful Scala a fost reabilitat și modernizat

Astăzi, 22 septembrie 2022, a fost demarată procedura de recepție la obiectivul de investiții „Reabilitarea, modernizarea, dotarea şi extinderea cinematografului Scala din municipiul Zalău, judeţul Sălaj”, proiect în valoarea totala de 13.538.055,69 lei fără TVA, respectiv 16.098.133,45 lei cu TVA. Valoarea finanțată prin program „CNI” S.A. este de 12.487.974,75 lei fără TVA, respectiv 14.850.840,98 lei cu TVA inclus; Valoarea finanțată de UAT Municipiul Zalau, jud Salaj este de 1.050.080,94 lei fără TVA, respectiv 1.247.292,47 lei cu TVA 19% inclus.

Prin modernizarea și reabilitarea cinematografului, clădirea are un aspect futurist în interior cu instalații moderne și posibilități multiple de a petrece timpul liber într-un cadru relaxant pentru public, iar la exterior se va incadra perfect în arhitectura urbană a orașului și va fi un punct de referință important având în vedere poziționarea sa în centrul orașului, prezența sa fiind remarcaăa atât prin arhitectura fațadei dar mai ales prin totemurile și panourile publicitare exterioare care anunță spectacolele.

”Mă bucur că astăzi suntem la un moment care înseamnă recepția la terminarea lucrărilor de la Cinematograful Scala. Din punctul nostru de vedere este un obiectiv extrem de important, un obiectiv care lipsea din peisagistica municipiului Zalău, dar și din viața publică a comunității noastre. Beneficiarul acestui obiectiv de investiții este comunitatea din municipiul nostru și nu numai. Finalizarea acestui obiectiv se înscrie în preocupările noastre ale administrației publice locale privind crearea unor condiții de petrecere a timpului liber pentru generația tânără, dar nu numai. Din 2005 Cinematograful Scala nu a mai funcționat. În 2010, Primăria municipiului Zalău preia acest imobil într-o stare avansată de degradare. Acest obiectiv a fost debranșat de la toate tipurile de utilități. Astăzi există în acest imobil o sala mare de cinema, cu aparatură modernă, o sala mică de cineva cu aparatură 3D și un planetariu digital. Acest tip de investiții care are ca țintă grupurile de tineri vor continua pentru că ne dorim ca tinerii care sunt plecați să se întoarcă acasă și să le oferim posibilități de petrecere a timpului liber.

În primul rând, as vrea să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru că fără Dumnezeu nu am fi ajuns aici și ca să nu uit pe nimeni dintre cei implicați în acest obiectiv, aduc mulțumiri tuturor celor care s-au implicat ca acest obiectiv să ajungă în starea în care este acum, în etapa aceasta de recepție la finalul lucrărilor”, a transmis Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău.

Investiția este considerată a fi deosebit de importantă pentru promovarea mediului cultural artistic, dar și pentru posibilitățile de atragere a publicului spectator platitor de bilete.

Introducerea  unui  planetariu în cadrul obiectivului de investitii constituie  una  din premisele  dinamizării vieții știintifico-educative locale pentru  categorii  largi  de vârstă  ale populației, dar și  socio-culturale,  pentru  atragerea  de vizitatori/turiști  în  localitate  și județ, din zonele învecinate.

Obiective principale ale proiectului:

  • Sala mare cinema 2D – 215 + 2 locuri pentru persoane cu dizabilitati;
  • Sala mica de cinema 3D – 38 + 2 locuri pentru persoane cu dizabilitati;
  • Planetariu digital cu 29 locuri.

Pentru functionarea cinematografului după finalizarea receptiei la terminarea lucrarilor, și predarea investiției de către CNI spre Municipiul Zalau se vor parcurge urmatoarele etape:

Etapa I:

  • Obținerea autorizatiei ISU;
  • Obținerea autorizatiei DSP/Poliție (sistem antiefracție);
  • Demersuri pentru autorizarea ca sala de cinematograf care se desfășoara conform conform  ORDIN nr. 2.379 din 12 septembrie 2006 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanței Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 328/2006

 Dupa obtinerea autorizatiei de la Centrul Nationl al Cinematografiei se pot încheia contracte cu casele de distribuție filme.

Etapa II:

  • Demersuri pentru obținerea autorizației ISU – autorizarea salii mari ca și sala de spectacole.
Close Search Window