Unitățile de învățământ din municipiu, pregătite pentru începerea noului an școlar
Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău:
“Împreună cu colegii din conducerea Primăriei Municipiului Zalău avem o preocupare continuă pentru valorificarea tuturor oportunităților în ceea ce privește accesarea de fonduri europene, dezvoltarea infrastructurii școlare și asigurarea de condiții moderne pentru desfășurarea unui act educațional de calitate.
Am prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă informații cu privire la pregătirea unităților de învățământ pentru începerea anului școlar 2023-2024, făcând referire la
- infrastructura școlară în municipiul Zalău
- bugetul aprobat pentru capitolul ÎNVĂȚĂMÂNT în anul calendaristic 2023
- investițiile în unitățile de învățământ din municipiu
- activitățile extrașcolare finanțate de Primăria Municipiului Zalău
- unitățile din subordinea Primăriei și a Consiliului Local implicate în pregătirea anului școlar 2023-2024
Colegii din instituție care au competențe privind monitorizarea unităților de învățământ au verificat toate unitățile școlare. Toate sunt pregătite pentru începerea noului an școlar și toate au autorizații de funcționare din partea ISU și DSP. De asemenea, în toate unitățile de învățământ au fost realizate acțiuni de dezinsecție și deratizare.
Bugetul total aprobat la capitolul ÎNVĂȚĂMÂNT în acest an calendaristic este de 75,87 milioane lei. Bugetul de dezvoltare, care cuprinde reparații capitale, investiții, modernizări și dotări la unitățile de învățământ este de 55,2 milioane lei, respectiv 72% din bugetul total alocat pentru învățământ. Diferența de buget, de 20,68 milioane lei a fost folosită pentru reparații curente, obiecte de inventar, tichete de creșă, învățământ particular, burse școlare.
Recent, în municipiu au fost reabilitate patru licee, a fost modernizat un internat, a fost amenajat un Centru de zi, a fost construită o creșă și a fost reabilitată Grădinnița nr. 5. Valoarea acestor proiecte este de 46,6 milioane lei. În defășurare sunt proiecte pentru construirea unei creșe pe strada Bistriței cu 110 locuri și pentru creșterea eficienței energetice a 9 unități de învățământ, proiecte pentru care au fost semnate contracte de finanțare și sunt în diferite etape. Valoarea totală a proiectelor aflate în desfășurare este de 121,1 milioane lei. De asemenea, TOATE unitățile de învățământ vor beneficia de dotări cu mobilier și echipamente digitale, prin intermediul unui proiect de 27 milioane de lei, aflat în procedură de achiziție.
Primăria Municipiului Zalău finanțează activități extrașcolare prin Casa Municipală de Cultură și Sport Club Municipal Zalău. La Casa Municipală de Cultură, 86 de copii participă la activitățile Cercului de pictură “Zalău Art”, 80 de copii participă la activitățile Ansambului Folcloric de Copii “Columna” și 60 de copii sunt înscriși în cadrul Atelierului de dans de caracter “Transilvania”. La Sport Club Municipal Zalău, apropae 450 de copii activează la cele 6 secții ale clubului, respectiv fotbal, volei, tenis de camp, box, karate și judo.
Primăria Municipiului Zalău oferă copiilor următoarele facilități: gratuitate la transport în comun, servicii stomatologice gratuite în cadrul a 3 cabinete, activități recreative în cadrul Centrului de zi, reducerea cu 75% din prețul de bază la planetariu și la filmele care rulează al Cinema Scala, amenajarea a 10 spații de joacă pentru copii, amenajarea unui bazin de înot care va putea fi utilizat de către copii.
Pe lângă colegii din catrul Primăriei care monitorizaează proiectele de investiții din unitățile de învățământ, toate instituțiile din subordinea Consiliului Local sunt angrenate în acțiuni care să asigure un început de an școlare în cele mai bune condiții”.