1 1 Date generale
1
  1
  Asezare
harta judet Municipiul Zalau, resedinta judetului Salaj, este situat in zona centrala a judetului, in bazinul hidrografic al raului Zalau, la contactul depresiunii cu acelasi nume si Culmea Mesesului. Cu o suprafata totala de 90,09 km2, teritoriul aministrativ al municipiului include si localitatea Stana, asezare situata la sud-est de Meses, in bazinul hidrografic al Agrijului.
Da click pe harta pentru a deschide harta judetului
Distante:
Pe calea ferata Zalaul se afla la 159 km de Cluj-Napoca, la 81 km de Baia Mare si la 124 km de Satu Mare.
Pe sosea este situat la 86 km de Cluj-Napoca (DN 1 / E 81), la 108 km de Baia Mare (DN 1 H si DN 1 C), la 119 km de Satu Mare (DN 1 F/ E 81 si DN 19) si la 117 km de Oradea (DN 1 H, DN 1)


Transport:
Municipiul Zalau pune la dispozitia cãlãtorilor si al locuitorilor municipiului mijloacele de transport in comun constand din autobuze si microbuze. Programul de circulatie al acestora precum si alte informatii referitoare la transportul public le puteti vizualiza pe site-ul Societatii Transurbis SA Zalau: www.tuz.ro
Relieful colinar al depresiunii are o altitudine cuprinsa intre 200 - 500 m. In Depresiunea Zalaului predomina un climat temperat submontan, cu precipitatii bogate si oscilatii mai mici de temperatura decat in Podisul Transilvaniei. Aceasta face ca imprejurimile orasului sa fie bogate in paduri de foioase, creand un ecosistem favorabil dezvoltarii turismului. Temperatura medie a lunii ianuarie este de - 2,5°C, iar a lunii iulie este de + 19,3°C.
link Vremea in Zalau
1 zalau
 
spitalul Educatie

Exista date care atesta existenta invatamantului liceal la Zalau inca din 1646. Prima atestare a unei biblioteci scolare este din 1689. Intre 1870 si 1893 a functionat o scoala pedagogica de fete; din 1854 o scoala catolica de baieti si una reformata de fete;

1873 o scoala medie de baieti, devenita Colegiul Wesseleny Ón 1902, actualmente Colegiul National Silvania.

spitalul Asistenta medicala

Municipiul Zalau are o traditie veche in asigurarea asistentei medicale, primul spital fiind deschis in 1893, la initiativa Dr. Szikszai Lazlo, iar in 1913 a fost dat in folosinta cel de-al doilea spital, unde functioneaza in prezent sectia de boli contagioase.

In municipiul Zalau functioneaza in prezent trei spitale in sectorul public cu 1 025 paturi, un altul in sistem privat; trei dispensare policlinice din care unul in sistem privat, un dispensar policlinic stomatologic, 33 cabinete medicale in sistem privat, 21 cabinete stomatologice in sistem privat, doua laboratoare medicale private, opt laboratoare stomatologice, 15 farmacii si doua crese. Numarul de medici care deservesc aceste unitati sanitare este de peste 160, numarul farmacistilor este de 38, iar numarul cadrelor medii sanitare din sectorul public se ridica la 684.

 

social Asistenta sociala

O atentie speciala se acorda asistentei sociale prin functionarea unei cantine sociale pentru persoanele cu venituri reduse, cu o capacitate de 100 de locuri, administrata prin grija Primariei municipiului Zalau.
Exista initiative in randul organizatiilor neguvernamentale care asista grupuri de tineri cu disabilitati neuromotorii in cadrul unui Centru de Integrare prin Terapie Ocupationala unde se formeaza la tineri abilitati care sa le permita includerea lor in unitati socio-economice protejate.

Acesta este rezultatul parteneriatului dintre Societatea Handicapatilor Zalau si Tionaal Overlegorgaan Sociale Werkvoorziening din Haga si al finantarii Comunitatii Europene.
Un alt proiect este construirea unei clinici pentru asistarea persoanelor in varsta si a copiilor cu handicap. Acest proiect este realizat de Fundatia Romano-Olandeza "Acasa". Alte unitati de asistenta sociala se adreseaza copiilor cu deficiente mentale, celor proveniti din familii dezorganizate si copiilor abandonati: Scoala speciala "Speranta", Centrul de Plasament nr.1 ce dispune de 100 de locuri, Centrul de Plasament nr. 13 cu 215 asistati, Scoala cu regim special nr. 13 pentru tineri, Centrul de Pregatire si Sprijin a Reintegrarii si Integrarii Copilului in Familie, Centrul de Consiliere si Sprijin pentru Parinti, Serviciul de Asistenta si Sprijin pentru Copil in Exprimarea Libera a Opiniei Sale. Pentru mai multe informatii accesati site-ul Directia de Asistenta Sociala Comunitara Zalau (D.A.S.C.)

Populatia

Cu evolutii fluctuante de-a lungul timpului, populatia municipiului Zalau numara la ultimul recensamant 56202 locuitori. Din punct de vedere etnic, conform datelor de la recensamantul populatiei din anul 2011, populatia avea urmatoarea structura: 43442 romani, 8713 maghiari, 318 rromi, 16 slovaci, 14 germani, 23 italieni, 9 rusi, 7 ucrainieni.

populatia
Media

Presa este reprezentata prin cotidianele:
"Graiul Sãlajului", "Salajeanul", "Magazin Sãlajean" "Szilagysag" - publicatie de limba maghiara, "Caiete Silvane" - revista lunara de cultura.

Mai amintim:
"New Com Telecomunicatii", "UPC", "RDS", "Bizar Telecom", "Romtelecom" - cablu TV, 3 posturi de televiziune locale "Focus TV", "Hora TV", "Zalau TV" si cinci posturi de radio: "Transilvania", "Unison", "National FM", "Magic FM" si "Kiss FM".


Numele Zalaului

Referitor la numele Zalăului s-au emis de-a lungul timpului diverse ipoteze: că ar însemna brâu, cingătoare (silaj), în limba vorbită de către avari, că ar însemna “patul cu ulmi” (Sil es Agz) în limba maghiară sau că de fapt, vechea denumire Zalău, nu a putut fi transcrisă în limba maghiară decât sub forma Zil şi Lak, asemănător cu denumirea germană a oraşului: Zillenmarkt – loc de târg

 

  1 up 1 1